- Anasayfa
- Kurumsal
- Hizmetlerimiz
- Gümrük Denetimlerine Hazırlık Hizmetleri
- YYS / OKS Danışmanlık Hizmetleri
- DİR / HİR Danışmanlık Hizmetleri
- Teşvik Danışmanlığı Hizmetleri
- Eğitim Danışmanlığı Hizmetleri
21/2/2020 tarih ve 31046 sayılı 1’inci Mükerrer Resmi Gazete’ de ''Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'' yayımlandı.Söz konusu Yönetmelik ile 21.05.2014 tarihli 29996 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsüne (YYS) ilişkin Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliğinde köklü değişiklikler yapıldı. Yapılan değişikliklere ilişkin özet bilgi aşağıda verilmiştir. Yönetmelik tam metnine özet metnin sonunda verilen bakanlık linkinden ulaşabilirsiniz.
.YYS Kademeleri
.YYS Soru Formu Kapsamında Olması Gereken Tesisler
.YYS Ön İncelemesi Değişiklikleri
.Soru Formu Güncelleme Değişiklikleri
.YYS Faaliyet Raporu Değişiklikleri
.ISO belgeleri kapsamına alınacak tesisler
.YYS Bildirim Yükümlülüğü Konusunda Değişiklik
.İzinli Gönderici
.İhracatta Yerinde Gümrükleme İzni
.İzinli Alıcı
.İthalatta Yerinde Gümrükleme İzni
.Diğer Hususlar
1) YYS KADEMELERİ
YYS belgelerinde ihracat esaslı ayrıştırma yapılmıştır. YYS I ve YYS II firmalarına daha az muayene ve belge kontrolü yapılacağı hususu düzenlenmiştir.
YYS I
·İmalatçı olmak + Son bir yılda 5 milyon USD ihracat yapmış olmak + en az 50 işçi istihdam etmek
veya
·İmalatçı olmak + Son bir yılda 10 milyon USD ihracat yapmış olmak
İthalatta Yerinde Gümrükleme İzni YYS I sahibi firmalara tanınmıştır.
İzinli alıcı yetkisi
YYS II
·İmalatçı olmak + Son bir yılda 1 milyon USD ihracat + 30 işçi istihdam etmek
veya
·İmalatçı + Son bir yılda 10 milyon USD ihracat
YYS I sahibi olmayan firmaların izinli alıcı tesislerinde gerçekleştirecekleri ithalatlarda YYS-I olmak için aranan belgelerin ibrazı gerekecektir.
2) YYS SORU FORMUNUN KAPSAMASI GEREKEN TESİSLER
(Kısmen kiralananlar dahildir)
.Yönetim ofisi
.Gümrük işlemlerine konu eşyanın konu olduğu muhasebe ve arşiv ofisleri
.Bilgi işlem ofisi
.İthal girdi kullanılmadan ve sadece yurt içi satışa konu olacak eşyanın üretildiği üretim tesisleri hariç olmak üzere üretim tesisi.
.Eşyanın ihraç edilmeden önce depolandığı, elleçlendiği depo/tesis.
.Eşyanın ithal işlemleri gümrük idaresinde veya gümrük idaresince yetkilendirilen başka bir yerde tamamlandıktan sonra doğrudan getirilerek konulduğu ilk depo/tesis
.Başka firmalara ait tesislerinbaşvuru sahibi tarafından aşağıda belirtilen şekilde kullanılması halinde bu tesislerinde bildirilmesi gerekir.(A tipi antrepolar hariç)
.İhracat eşyasının başka bir firmanın tesisinden doğrudan gümrük idaresine gönderilmesi.
.İthalat eşyasının gümrük idaresinden doğrudan başka bir firmanın tesisine getirilmesi.
3) YYS ÖN İNCELEMELERİ
.YYS başvurusunda Bölge müdürlüğünce yapılacak ön inceleme 15 iş günü içinde tamamlanacaktır. Bu süre yükümlüye bilgi verilerek 15 iş günü uzatılabilir.
.Ön incelemede eksiklik tespit edilmesi halinde, bu eksikliklerin tamamlanması için başvuru sahibine verilen 45 iş günü süre verilecektir. Bu süre içinde tamamlanan belgeler Bölge Müdürlüğü’nce 10 işgünü içinde incelenecektir.
.Firma tesislerinde yapılacak yerinde inceleme süresi 90 iş günü olarak belirlenmiştir.
4) SORU FORMU GÜNCELLEME DEĞİŞİKLİKLERİ
.İzleme dönemi 3 yıldan 5 yıla çıkarılmıştır. Yönetmelik eki Soru Formu 5 yılda bir güncellenecektir.
.Sertifika tarihi 31.12.2016 öncesi olanlar için; Soru Formu güncelleme tarihi 2024 yılıdır.
.01.01.2017 tarihinden sonraki Soru Formu güncelleme tarihi, sertifikanın alındığı tarihten itibaren 5 yıl olarak düzenlenmiştir.
.Sertifika sahibi firmanın faaliyet raporu düzenleme süresi 2 aydan az kaldı ise Yönetmelik değişikliğinden önceki versiyonda faaliyet raporu hazırlanabileceği hususu düzenlenmiştir.
.Yıllık faaliyet raporunun yönetmelik değişikliğinin yayımlanmasından itibaren 2 ay içerisinde Bölge Müdürlüğü’ne sunulacak olması halinde, rapor değişiklikten önceki versiyonda yapılabilir. Ancak Bölge Müdürlüğü’ne ibraz edilmez.
.Yönetmelik değişikliğinden önce yapılan başvurular eski Yönetmelik çerçevesinde incelenecektir.
.İthalatta yerinde gümrükleme iznine sahip firmalar (süreç başlamadan talep eden firmalar), YYS-I statüsüne sahip olarak değerlendirilecektir.
5) FAALİYET RAPORU
.Faaliyet raporu incelemesinin, cari işlemleri gerçekleştirenden farklı kişiler tarafından yapılması hususu düzenlenmiştir.
.Firma tarafından yapılacak incelemelerde beyannamelerin yüzde %20’si yerine yüzde %5’inin inceleneceği düzenlenmiştir.
.En az 50 adet beyanın incelenmesi gerektiği hükmü eklenmiştir.
.Faaliyet raporlarının Bölge Müdürlüğüne ibraz zorunluluğu kaldırılmış, düzenlenen faaliyet raporları gümrük idaresince ibrazı istenildiğinde sunulmak üzere firma bünyesinde tutulacağına ilişkin düzenleme yapılmıştır.
.Sertifika sahibi firmaların işlemlerinin sonradan kontrole tabi tutulacağına ilişkin madde eklenmiştir.
.Sertifika başvurusunun elektronik ortamda yapılabilmesine ilişkin yetki maddesi eklenmiştir.
6) TESİS EKLEME
.Mevcut tesislerin fiziki yapısında değişiklik yapılması ya da bu nitelikte yeni tesis açılması veya altı aydan daha uzun süre için kiralanması halinde, bu durum sertifika sahibince başvuru formu, tesis bildirimi ve tesis yeterlilik tespit formu ile birlikte sertifikayı düzenlenmiş olan bölge müdürlüğüne bildirilir.
.Güncelleme dönemine altı aydan daha az süre kalmış olması halinde bu tesislere ilişkin bildirimlerde tesis bildirimi ve tesis yeterlilik tespit formunun ibrazı istenilmez.
.Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası alındıktan sonra faaliyete geçen tesisler ithalat ve ihracat eşyasına yönelik işlemlerin fiilen başladığı tarihi izleyen beş iş günü içerisinde bildirilir.
.Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası alınmasında ya da sonrasında herhangi bir aşamada bildirilmiş olan ancak kapladığı alan, dış sınırları, giriş çıkış noktaları gibi fiziki unsurlarında esaslı değişiklik yapılmış .olan tesislerin bildirimi, yapılan değişikliğin tamamlanarak faaliyete geçirildiği tarihi izleyen beş iş günü içerisinde bildirilir.
7) ISO BELGELERİNE YÖNELİK DÜZENLEMELER
.Kısmen kiralanan tesisler için ISO belgesi aranmayacaktır.
.Askeri bölgeler içindeki tesisler için ISO belgeleri aranmayacaktır.
.ISO belgelerinin sertifika sahibinden kaynaklanan nedenler dışında geçerliliğini kaybettiğinin anlaşılması veya yenilenmemesi halinde bu durumun ilgili Bölge Müdürlüğü’nce öğrenildiği tarihten itibaren sertifika sahibine 5 iş günü içinde bildirimde bulunulacak bu durumda 3 ay içinde geçerli belgenin temin edilmesi gerekecektir.
.ISO sertifikasına sahip olmayan bir firmanın devir suretiyle alınması durumunda; ISO sertifikalarının eksik ya da geçersiz olduğunun ya da üçüncü fıkra uyarınca uygun olmadığının Bölge Müdürlüğünce tespit edilmesi halinde, bu durum 5 işgünü içerisinde yükümlüye bildirilecektir. 6 ay içerisinde geçerli sertifikanın sunulmaması halinde YYS’nin askıya alınacaktır.
.Ön izlemede, sertifika sahibi firmanın ibraz ettiği ISO sertifikalarının eksik ya da geçersiz olduğunun ya da üçüncü fıkra uyarınca uygun olmadığının tespit edilmesi halinde, sertifika sahibine bu belgelerin altı ay içerisinde tamamlanması için beş iş günü içinde bildirimde bulunulur. Süresi içinde eksik belgelerin ibraz edilmemesi halinde YYS başvurusu reddedilecektir.
8) BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜKLERİ
.Firmanın yönetim kurulu üyeleri, sermayesinin yüzde on ve fazlasına sahip gerçek kişiler ile gümrük ve dış ticaret işlemlerinde temsil yetkisini haiz çalışanları hakkında dava açılması durumunda bölge müdürlüğüne bildirim yapılması zorunluluğu getirilmiştir.
.Firma Yönetim Kurulu Üyeleri, sermayesinin yüzde on ve fazlasına sahip kişiler ile gümrük ve dış ticaret işlemlerinde temsil yetkisine haiz çalışanlarında değişiklik olması halinde 5 iş günü içinde Bölge Müdürlüğü’ne bildirim yapılacağı ve 30 iş günü içerisinde adli sicil belgesi ve duruma göre beyan formu verilmesi için ek süre tanınmıştır.
9) İZİNLİ GÖNDERİCİ
.Sınır kapılarından öncelikli geçiş hakkı sağlanması için izinli gönderici olmak koşulu getirilmiştir.
.İzinli gönderici kapsamında yapılacak taşımalarda taşıma belgesinin izinli gönderici yetkisi tarafından verilmesi kaydıyla herhangi bir taşıyıcı tarafından yapılabileceğine ilişkin hüküm eklenmiştir.
.İzinli gönderici ile eşyası taşınan firmanın sertifika sahibi olması gerekmediğine ilişkin düzenleme yapılmıştır.
.İzinli gönderici yetkisi kapsamında taşınacak eşyaya ilişkin transit beyanında, taşınacak eşyanın yer aldığı asgari dörtlü tarife pozisyonu da belirtileceği hükmü eklenmiştir.
10) İHRACATTA YERİNDE GÜMRÜKLEME İZNİ
.İhracatta yerinde gümrükleme izni sahiplerine, kapsamlı teminat sahibi olmaları veya kapsamlı teminattan vazgeçme izinlerinin bulunmaları şartıyla izinli gönderici yetkisi verilebileceği hüküm altına alınmıştır. Bu kapsamda yapılacak işlemler TIR karnesi ile yapılacak olup usul ve esasları Bakanlıkça düzenlenecektir.
.İhracatta yerinde gümrükleme izni kapsamında, izin sahibinin eşyasının herhangi bir taşımacı aracılığıyla taşınabilmesi yönünde düzenleme yapılmıştır.
.İhracatta yerinde gümrükleme izni sahibinin eşyası dışında eşya taşınacağı durumda izinli göndericiye ilişkin maddeler kapsamında işlem yapılacağı hükme bağlanmıştır.
.İhracından vazgeçilen eşyanın transit beyanı iptal edilmeden tesisten çıkışına izin verilmemesi yönünde düzenleme yapılmıştır.
11) İZİNLİ ALICI
.İzinli alıcı tarafından sadece YYS-I statüsüne sahip firmaların eşyaları taşınabilecektir.
.Eşya izinli alıcı tesislerine herhangi bir taşıyıcı tarafından getirilebilecektir.
.İzinli alıcı tesisinde transiti yapılacak eşyanın ithalat işlemlerinin gerçekleştirilmesi için aşağıdaki tesislere sevk edilebileceği düzenlenmiştir.
.İzinli alıcıya ait başka tesis
.İthalatta yerinde gümrükleme iznine sahip olanlar için tesis
.Antrepo
.Bakanlıkça belirlenecek gümrük idareleri
.İzinli alıcı tesislerinde yapılan işlemlerde beyanname belge kontrolüne tabi tutulmayacaktır.
12) İTHALATTA YERİNDE GÜMRÜKLEME İZNİ
.İthalatta yerinde gümrükleme izni almak için Yönetmeliğin EK-1/F2’ninde doldurulması gerekmektedir.
.İthalatta yerinde gümrükleme izni alınması için aranan performans şartına dış ticaret sermaye şirketleri sektörel dış ticaret şirketleri veya grup ihracatçısı aracılığı ile yapılan ihracatlar da eklenmiştir.
.İthalatta yerinde gümrükleme izni kapsamında işlem yapabilmek için YYS-I statüsüne sahip olma şartı eklenmiştir.
.İthalatta yerinde gümrükleme izni sahiplerine, kendi eşyalarının transit şlemlerini sonlandırabilmeleri için izinli alıcı yetkisi tanınmıştır.
.Grup ithalatçıları aynı gruba mensup ithalatçıların yetkilendirilmiş tesislerinde ithalatta yerinde gümrükleme yapabileceklerdir. (YMM raporu aranmaktadır.)
.İthalat yerinde gümrükleme izni kapsamında yapılacak işlemlerde, taşıyıcının izinli alıcı olması şartı kaldırılmıştır.
.İthalatta yerinde gümrükleme izni sahiplerinin iştigal alanı dışındaki eşyayı ithal edemeyeceklerine ilişkin düzenleme yapılmıştır.
.Mevcut güvenli depolama alanı ya da park alanının fiziki yapısında değişiklik yapılmak istenilmesi durumunda bölge müdürlüğüne başvuruda bulunulması konusunda düzenleme yapılmıştır.
.Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası tesisinin içinde bulunan C tipi antrepoların, inceleme yapılmaksızın, firmanın başvurusuyla güvenli depo alanı sayılması yönünde düzenleme yapılmıştır.
13) DİĞER HUSUSLAR
.Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsüne ilişkin işlemler Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nce yürütülmekteyken Bakanlık teşkilatının yeniden yapılanması sonucunda yetki ve sorumluluk Gümrükler Genel Müdürlüğü’ne devredilmiştir.
.Dış ticaret sermaye şirketleri, sektörel dış ticaret şirketleri ve/veya grup ihracatçısı statüsünde olan firmaların Yönetmelik kapsamındaki hak ve yetkilerden faydalanabilmeleri için ihracatını yaptıkları firmaları bildirmesi zorunluluğu getirilmiştir.Bildirilen firmalar dışında firmaların ihracatlarını yapmaları durumunda yeşil hattan faydalanma haklarının askıya alınacağı hususu düzenlenmiştir.
.Mali yeterlilik koşullarına konkordato işlemleri eklenmiştir. Konkordato ilan edilmesi halinde YMM raporunda yer verilmesi koşulu getirilmiştir.
Sertifika başvurularında asıl belgeler ile fotokopi belgelerinde sunulması halinde Bölge Müdürlüğü’nce belgelerin aslına uygunluğu kontrol edildikten sonra belge asıllarının yükümlüye iade edileceğine ilişkin düzenleme yapılmıştır.
.Fatura beyanı veya EUR-MED fatura beyanı düzenleyebilme izninde aranan “en az 50 adet şartının her yıl karşılanmadığı durumda bu iznin tekrar sağlanıncaya kadar YYS sertifikasının askıya alınmasına ilişkin düzenleme yapılmıştır.
https://ticaret.gov.tr/data/5e4e490c13b8766e38db6a99/GI%CC%87K%20Deg%CC%86is%CC%A7iklikleri%2026.02.2020%20Ac%CC%A7%C4%B1klamalar.pdf